به نام خدا
شیرینکننده ایزومالتولوز
- شماره درخواست: RFP279802097
- تاریخ اعلام: 98/2/31
- تاریخ انقضا:
فرصت ها:
براساس پیشنهادها قابلمذاکره خواهد بود.
میزان سرمایه گذاری:
براساس پیشنهادها قابلمذاکره خواهد بود.
برنامه زمان بندی:
مرحله اول - دریافت پروپوزالها (حداکثر تا 12 تیر ماه 98)
تماس جهت اطلاعات بیشتر:
02188398563 - 02188398543
پیشینه مساله :
بهطورکلی شیرینکنندهها را میتوان در چهار گروه اصلی طبیعی، مصنوعی، تصفیهشده و الکلهای قندی طبقهبندی کرد. شیرینکنندههای طبیعی (نظیر قند خرما، فروکتوز، گلوکز، عسل، قند افرا و ...) یکی از سالمترین منابع قندی هستند که تاریخچه مصرف طولانی دارند. شیرینکنندههای مصنوعی که بهعنوان منابع شیرینکنندگی بدون کالری و غیرمغذی نیز شناخته میشوند، به دلیل نداشتن کالری از محبوبیت بالایی در صنایع غذایی برخوردار هستند. شکر یا ساکارز (یکی از انواع شیرینکنندههای تصفیهشده) ازجمله محصولات استراتژیک مطرح جهانی با طیف وسیعی از مصرفکنندگان مختلف میباشد و از جایگاه ویژه در صنایع غذایی برخوردار است و حذف آن در فرمولاسیون فراوردههای غذایی تقریباً غیرممکن میباشد، ولیکن با توجه به بهداشت و آگاهی از موضوع مضرات آن در بین مصرفکنندگان، گرایش به مصرف غذاهای رژیمی و کمکالری سلامتمحور بیشتر شده و بهتدریج تمایل به جایگزینهای ساکارز در بسیاری از کشورها روند رو به رشدی پیدا کرده است. ایزومالتولوز ازجمله شیرینکنندههای طبیعی است که جذب آن در بدن انسان به آهستگی صورت میپذیرد. تحقیقات نشان داده جایگزین کردن ایزومالتولوز با قندهای ساده و شیرین در بیماران دیابتی نوع 2 سبب کاهش چشمگیرِ تریگلیسرید در این بیماران میشود و خطر بیماریهای قلبی و عروقی و کبد چرب که از رایجترین مشکلات این بیماران است را کاهش میدهد. همچنین بررسیها نشان داده مصرف میان وعدههای حاوی ایزومالتولوز سبب کاهش استرپتوکوک موتانس و کاهش تشکیل پلاک در دندان میشود و ایزومالتولوز بهعنوان یک قند آنتی کاریوژنیک (ضدپوسیدگی دندان) جایگزین مناسبی برای ساکارز است.
شرح مساله :
ایزومالتولوز (کربوهیدرات دی ساکارید طبیعی)، متشکل از گلوکز و فروکتوز است؛ که با یک پیوند آلفا 1 گلیکوزیدی به هم مرتبطاند. بهطور طبیعی در عسل و عصاره نیشکر موجود است. طعم آن مشابه ساکارز است و نیمی از شیرینی آن را دارد. ایزومالتولوز توسط بازآرایی آنزیمی (ایزومریزاسیون) از ساکارز تولید میشود. در محصولات پختهشده، شیرینی، غلات صبحانه، کافهها، محصولات لبنی، صنایع شیرینی و شکلات، دسر، آبمیوه، دلستر، نوشابههای ورزشی، نوشابههای انرژیزا و سایر نوشیدنیهای آماده استفاده میشود. ایزومالتولوز دی ساکاریدی است که به آهستگی جذب میشود و اکسیداسیون آن در بدن به دلیل جذب آهسته کندتر از قندهایی مثل ساکاروز (شکر) است و سبب ترشح کمتر، انسولین میشود و به همین دلیل ورزشکارانی که از این نوع قند استفاده کنند در طول ورزش مدت زمان بیشتری به گلوکز دسترسی دارند و قندهای ذخیرهای در بدنشان هم بیشتر مصرف میشود. تحقیقات نشان داده مصرف این قند قبل از ورزش سبب سوزاندن بیشتر چربی در طول ورزش نیز میشود. درعینحال که مصرف این قند مناسب مصرف افراد دیابتی و دارای اضافهوزن میباشد، دندان دوست نیز میباشد. مطالعات نشان داده مصرف ایزومالتولوز به سبب ایجاد پاسخ انسولینی کمتر باعث اکسیداسیون سریعتر چربی بعد از مصرف غذا میشود و این امر اثرات مطلوب متابولیکی و کاهش خطر چاقی در بیماران دیابتی و مبتلایان به عدم تحمل گلوکز را دارد. ایزومالتولوز کاربرد گستردهای در انواع فرمولاسیون شیر خشک، مکملهای غذایی و دارویی، نوشابههای ورزشی، انواع محصولات قنادی و... دارد، بنابراین با توجه به اهمیت توسعه بازار و تنوع محصول شیرینکنندهها با ویژگیهای سالم، ایمن و اقتصادی این پروژه باهدف اقلام قابل تحویل محصول شیرینکننده ایزومالتوز با تأکید بر ماده اولیه مورد نیاز شکر سفید که محصول شرکت متقاضی میباشد، تعریف گردیده است. نمودار زیر نشاندهنده تمایل شرکت متقاضی به تولید شیرینکننده ایزومالتولوز میباشد:
از ویژگیها و مزایای این شیرینکننده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- منبع انرژی
- آزاد شدن قند و انرژی آرام و پایدار
- کاهش قند خون و پاسخ انسولین
- بهبود کنترل قند خون
- افزایش اکسیداسیون چربی
- بهبود سلامت دهان و دندان
- تست طعم مشابه شکر
- حلالیت بالا
- مقاومت بالا در برابر اسیدیته بالا
- مناسب مصرف در نوشیدنیهای دارای املاح برای حفظ پایداری
- مقاومت بالا در برابر تخمیر توسط مخمرها و میکروارگانیسمها
- بهبود ماندگاری به دلیل خواص آنتیاکسیدانی
- خاصیت هایگروسکوپیک خیلی کم
در حال حاضر شرکت متقاضی تمایل دارد تا در راستای تنوع محصولاتش، شیرینکننده طبیعی تولید کند که ارزش افزوده بیشتری از شکر سفید داشته باشد. در همین راستا در نظر دارد در خط تولید، شربت غلیظ شده چغندرقند را قبل از اینکه مرحله کریستاله شدن در سانتریفیوژ در اختیار تیم توانمندی قرار دهد تا این تیم در خط تولیدی جداگانه در فاز نخست تولید ایزومالتولوز در مقیاس آزمایشگاهی و حصول اطمینان از کیفیت محصول را در دستور کار قرار دهد و در فاز بعدی تولید نیمه صنعی را آغاز نماید، لذا این شرکت برای انجام فاز نخست، در جستجوی تیم (های) واجد صلاحیت علمی متخصصی است که محصول پیشنهادی آنها دارای تأییدیههای مراجع ذیصلاح در حوزه صنعت غذای کشور باشد.
راهحلها و پیشنهادها باید الزامات زیر را رعایت نمایند:
- برخورداری شیرینکننده از ویژگیها و شرایط مورد تائید مراجع ذیصلاح در حوزه صنعت غذایی کشور جهت اخذ مجوزهای لازم
- امکان توسعه طرح در راستای تولید ایزومالت
- کیفیت مطلوب خوراکی و دارای ویژگی فیزیکی، شیمیایی و میکروبیولوژی منطبق با استانداردهای مربوط ازجمله (GRN) No.681 FDA
- پروفایل قندی شامل درصد ایزومالتولوز، درصد ترهالولوز، درصد قندهای گلوکز و فروکتوز و درصد ساکارز در محدوده GRAS بودن و درجه خلوص قابلرقابت با نوع وارداتی آن
- ویژگیهای میکروبی فرآورده مطابق با حدود قابلقبول استانداردهای مربوطه و شیرینکنندههای مشابه
- میزان فلزات سنگین فرآورده مطابق با حدود قابلقبول استانداردهای مربوطه و شیرینکنندههای مشابه
- ویژگیهای حسی و ارگانولیپتیکی قابلقبول شیرینکننده و فرآوردهای که شیرینکننده در فرمولاسیون آن به کار گرفته شده است.
- قابلیت کاربرد محصول در فرمولاسیون فراوردههای غذایی
- بسترسازی جهت اجرای پروژه بهصورت مستقل و ایزوله نمودن شرایط تولید شیرینکننده با فرایند تولید شکر
- برخورداری شیرینکننده از ویژگیهایی مانند: حلالیت بالا، مقاومت بالا در برابر اسیدیته بالا، مقاومت بالا در برابر تخمیر توسط مخمرها و میکروارگانیسمها، خاصیت هایگروسکوپیک خیلی کم.
راهکارهای غیر قابل قبول :
- عدم تأمین درصد خلوص شیرینکننده و عدم مطابقت با حدود غیراستاندارد
- عدم اجرای پروژه بهصورت مستقل و ایزوله نبودن تولید شیرینکننده با فرایند تولید شکر
نوع همکاری مطلوب :
بر اساس پیشنهادها قابلمذاکره می باشد.